Elke windturbine kan op jaarbasis 10 tot 15 vleermuizen neermaaien, blijkt uit Zweedse data. De praktisch ingestelde Zweden hebben een oplossing: op windstille dagen in de zomer de molens even stilzetten.
Dat blijkt uit een uitgebreide studie van het Naturvardsverket, de institutie die zorgdraagt voor milieubescherming. De slachtoffers vallen vooral op rustige zomerdagen als de molens toch al niet veel energie opwekken. Ze stilzetten zou dus weinig invloed hebben op de energievoorziening én de meeste vleermuizen sparen.
“Er sterven jaarlijks zoveel vleermuizen bij windmolens, dat het bijna zeker een verminderend effect heeft op de gehele populatie”, zegt onderzoeker Martin Green van de Universiteit van Lund in het zuiden van Zweden. Met andere woorden: de vleermuiskolonies kunnen niet genoeg jongen maken om een geboorteoverschot te creëren.
De studie komt op een belangrijk moment voor Zweden, dat in de komende jaren een enorme capaciteit aan windturbines wil installeren. Om precies te zijn, 18 terawatt-uur. Dat staat gelijk aan 10 procent van wat het land nu nodig heeft. Met de toenemende populariteit van elektrische auto’s, zal het verbruik van elektriciteit echter ook stijgen.
De onderzoekers stellen voor om de turbines op tien nachten in juli en september stil te zetten, specifiek op momenten dat er toch al weinig wind staat. Minder dan 1 procent van de capaciteit komt daarmee in het geding, volgens Green.
Nog niet bedreigd
Vijf verschillende soorten vleermuizen vinden hun einde door de draaiende wieken omdat ze bij voorkeur hoger in de lucht jagen naar insecten. Geen van de soorten is bedreigd, maar dat kan wel het gevolg zijn als het regime van de molens niet verandert. In Engeland kwamen academici met vergelijkbare resultaten voor windmolens op zee.
Green en zijn collega's richten zich op gemeentes die vergunningen voor de windturbines verlenen. "Onze boodschap is dat het weinig kost om iets aan dit probleem te doen, zolang de energieproducenten daartoe bereid zijn."